Stökiga ungdomar

På insändarsidan i dagens BT skriver Sara Schwardt om ett radioprogram hon lyssnat på där Lars Dahlén (m), ordförande i Brämhults kommundelsnämnd, intervjuas om några stökiga invandrarkillar på Bodaskolan. Några citat från intervjun av Dahlén (som fortfarande kan höras på lokalradions arkiv, den 17/11 kl. 15.20.):

 

"Föräldrarna har totalt tagit bort ansvaret för sina barn och låtit dem gå vind för våg",
"Det finns ett gäng som inte vill ta sig an de normer som finns i samhället",
"... de får allt dukat på ett bord",
"… tak över huvudet, försörjningsstöd".  


Sara Schwardt upprörs med rätta över politikerns omdömeslösa uttalanden, som dels måste kännas kränkande för pojkarnas föräldrar, dels kännas pinsamt för de kollegor inom kommunen som inte tillhör Sverigedemokraterna.  Visserligen är Dahlén i en pressad situation, men jag känner inte till att han i efterhand har bett om ursäkt eller tagit tillbaka några yttranden.

 
Jag tycker mig här ana en dubbelmoral som kanske inte är alltför ovanlig bland politiker. När Sverigedemokraterna får röster i valet så att det räcker till representation så skakar alla etablerade politiker förtvivlat på huvudet och undrar hur folk kan vara så dumma att de röstar på ett invandrarfientligt parti. Själva talar man gärna om det mångkulturella generösa samhället där varje människa är en medmänniska och är välkommen i den stora välfärdsfamiljen oavsett hudfärg, hårfärg, bakgrund eller sexuell läggning. 


Men när man konfronteras med verkliga problem så hamnar man lätt i Sverigedemokraternas lättköpta retorik.  Är inte sådan dubbelmoral mycket farligare för vårt samhälles utveckling än de öppet invandrarfientliga Sverigedemokraterna?


 

Sara Schwardts fråga: ”Får en politiker säga vad som helst?” är verkligen relevant. Vi väntar med spänning på de ansvarigas reaktioner.


Kommentarer
Postat av: Tony

En politiker bör nog få säga vad som helst - men en politiker som uttrycker sig såpass omdömeslöst borde inte röstas fram till tunga ordförandeposter...

2006-12-05 @ 22:43:47
Postat av: Thomas Svensson

Jo, Tony, precis så skall man förstås tolka rubriken.

Nu undrar man då: Vem röstar fram ordföranden i kommundelsnämnden och vem har därmed makten att avsätta honom? Är det kommundelsnämndens ledamöter, kommunstyrelsen, fullmäktige, moderata samlingspartiet eller möjligen något majoritetskotteri?

2006-12-06 @ 09:31:45
Postat av: Marcus

Jag håller med er båda, men tyvärr är det väl så att få alls reagerar över det Dahlén säger - något hot för hans rösträkning ser jag knappast. Jag tror till och med att det finns många som kallar sig antirasister som inte skulle haja till över det "omdömeslösa" förrän det påpekas av någon annan, så genomsyrat av det här tänkandet är samhället. Med andra ord, Sara Schwardt är en äkta vardagshjälte här. Det krävs att den typen av retorik hela tiden blir emotsagd - det är ju inte bara öppen och högljudd agitation det handlar om, utan tyst oreflekterad normbildning.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback