Tänk till, handelskammarmän!

I dagens BT berättar man om att ”det västsvenska näringslivet är berett att finansiera en kraftfull utbyggnad av västsvensk infrastruktur”.  Av artikeln att döma menas med infrastruktur i detta fall förstås bilvägar och inte järnvägar. Anders Källström från handelskammaren är optimist:


 -         Vi står inför en ny politisk spelplan med en borgerlig regering som är lika tillväxtvänlig som den socialdemokratiska, men med den skillnaden att den inte är beroende av miljöpartiet. Regeringen är dessutom ideologiskt mer positiv till privata alternativ. 


Detta uttalande är ett fantastiskt fint beröm till miljöpartiet, som med sin vågmästarroll på riksplanet lyckats dämpa begäret efter utbyggnad av bilvägar. Men man blir bekymrad över att det organiserade västsvenska näringslivet fortfarande är så förblindad av sitt kortsiktiga tillväxtperspektiv. Den senaste tidens ökade insikt om faran med den extrema ökningen av koldioxid i atmosfären tycks inte ha nått in till handelskammarens beslutsfattare.


 

Anders Källströms optimism är kanske just det som Georg Henrik von Wright kallar vanmaktens optimism; när man anar att kortsiktiga problem inte kan lösas i enlighet med långsiktig hållbarhet så hoppas man naivt på att framtida tekniker skall städa upp efter vår rovdrift och väljer att inte tänka vidare på problematiken.

 
Hur skall vi bära oss åt för att övertyga dessa makthavare att använda sina resurser till intelligenta lösningar på transportproblemen såsom genomtänkta vägar från producent till konsument utan idiotiska omvägar styrda av marknadens tillfälliga priser och effektiva, miljövänliga transortmedel som tågtrafik med tillhörande lokala distributionsnät? 

Hur skall vi få dessa strutsar att inse att det går att tänka framåt, det kräver bara lite sunt förnuft, lite fantasi, att skygglapparna och den ideologiska ”tillväxt”- barlasten kastas bort och att man inleder samtal för ökad förståelse och smarta lösningar

Vi har nog inte råd att lita till eventuella vågmästarroller eller vänta till ”nästa val”; vi måste nog genast ta i tu med att övertyga ekonomiska och politiska makthavare att ta sitt förnuft tillfånga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback