Skärpning, centerpartiet!

Claes Västerteg (c) skriver i dagens BT en debattartikel med rubriken En grönskande alliansbudget. Som miljövän blir jag nyfiken och letar i artikeln efter de tecken i budgeten som kan betecknas som grönskande.


 

De blir tyvärr svåra att hitta.


 

Västerteg konstaterar t.ex. att förslaget om 10.000 kr skatterabatt vid inköp av miljöbil tyvärr inte finansierats ännu, men att regeringspartierna fortfarande är överens om att det är en bra idé. Det enda konkreta han redovisar i artikeln är extra pengar på miljöövervakning i havsmiljön.

 
I övrigt är det bara ord, utarbetande av nationell havsmiljöstrategi,  vilja till utökandet av systemet med utsläppsrätter,  regeringen har ett mål om 25-procentig minskning av byråkratin för företagen och alliansregeringen vill ge miljöpolitiken ett nytt perspektiv.
 
Det nya perspektivet tycks vara att regeringens miljöpolitik ”präglas av ett underifrånperspektiv”, de ansvarskännande människornas innovationskraft måste tas tillvara. Att så lita på de självläkande krafterna är ju vackert tänkt, men räcker det till? Och hur rimmar detta förlitande på den enskilda människan med fraserna i Västertegs artikel: ”Miljöfrågorna får inte begränsas till nationell nivå. Klimathotet är globalt och måste därför mötas på global nivå.” 

Den förra regeringskonstellationen visade med sin gröna skatteväxling att det går att göra något konkret på nationell nivå. En utbyggnad av den politiken och/eller satsningar på nya fräscha idéer tycker jag man kunde begära under rubriken ”En grönskande alliansbudget”. 


Skärp er centerpartiet!


Kommentarer
Postat av: Johan H

Instämmer fullkomligt, Thomas. Centerpartiet har givit sej själva ett stort ansvar som miljöpolitikens vakthundar i en grå miljöfientlig regering. Som jag själv skrev i BT någon vecka efter valet: "upp till bevis, centerpartiet".

Och några sådana bevis har dom ännu inte kunnat prestera.

2006-11-20 @ 11:51:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback