fåfänga och prestige

Den normale bilägaren använder troligen sin bil huvudsakligen till att transportera sig själv fram och tillbaka till jobbet, transportera sig själv och ett barn i sänder till diverse fritidsaktiviteter, samt till att veckohandla med sin partner. De tillfällen det existerar utrymmesbrist för familjen är ytterst sällsynta. De tillfällen bilen kräver en motorstyrka utöver den minsta på marknaden är försumbar. Den skillnad i säkerhet som eventuellt kan skönjas mellan etablerade bilmodeller kan enkelt kompenseras genom sänkt hastighet.

Det finns inga rationella argument för att välja en stor stark och säker bil; det finns bara en rimlig förklaring till ett sådant irrationellt val: fåfänga och prestige.
volvo Polo
Ett exempel: En Volvo S40 kostar ca 194000 kr. En VW polo kostar ca 130000. Skillnad: 64000. Anta att bilen är förbrukad på tio år och körs 2000 mil per år. Volvon kostar då extra i värdeminskning 6400kr/år. Bensinförbrukningen vid blandad körning är för Volvon 0.72 l/mil och för polon 0.64 l/mil. Vid ett bensinpris på 11kr/l gör detta en årlig ökad kostnad för Volvoägaren om ca 1800 kr. Totalt är Volvoägarens årliga utgifter ca 8200kr större än Poloägarens, förutom ränta, skatt och försäkring förstås.

Med 40% marginalskatt motsvarar denna frivilliga extra utgift en bruttolönesänkning på mer än 1000 kr/månad. Om man sedan skulle börja jämföra med stadsjeepar och dylikt tappade man nog helt tron på mänskligt förnuft.

Ta en titt på parkeringsplatserna utanför någon industri i din närhet där större delen av arbetskraften är arbetare och lägre tjänstemän. Domineras bilparken av polo-typen eller Volvo-typen? Är låga löner ett problem bland dagens arbetare?



Varför släpar vi överhuvud taget med oss ett drygt ton med högförädlat material till jobbet varje dag i form av en bil? Varför ordnar vi inte samhället så att vi kan åka kollektivt? Var finns förnuftet i detta beteende drivet av fåfänga och prestige. Hur skall vi bryta vårt irrationella beteende?

Kommentarer
Postat av: Mikael Svensson

Vi åker inte kollektivt för att vi vill åka bil och vi har råd. Och på grund av det får vi en sämre kollektivtrafik. Så det enda att göra är att chockhöja bensinskatten några gånger till. 40 kr/l tycker jag personligen skulle vara en bra nivå :)

2007-10-06 @ 12:23:38
Postat av: David Böhlmark

Vi kommer att behöva byta ut stora delar av vår kulturs värderingar för att ta bort all irrationalitet. Maktbegär, girighet och fåfänga är bara några djupt rotade virus som får människor att agera idiotiskt. Personlig utveckling är enda sättet att slippa dessa problem och den påverkan på samhället som de får.
Titta in på min sida http://www.humandemokraterna.se/ för idéer om vad som är fel samt vad vi kan och bör göra.

Postat av: Thomas Svensson

David,
Tack för tipset om din humandemokratsida. Jag har nu läst endel där och har inte mycket att säga emot. Men, jag hittar inga vägar till lösning annat än den jag själv försöker använda. Att envist försöka avslöja vår irrationalitet för att så småningom ändra vårt tankesätt. Se också ett tidigare inlägg i frågan:

http://tgs.blogg.se/1180894941_fantasin_till_makten.html

2007-10-08 @ 19:14:06
URL: http://tgs.blogg.se
Postat av: Anonym

Thomas,
Vi människor fattar förmodligen fler beslut baserade på uråldriga sociala mönster än på ren logik. Jag skulle tro att männen för 100 år sedan försökte att skaffa sig en så välbyggd, stark och vacker häst som möjligt, inte nödvändigtvis för att behovet krävde det, utan för att de, liksom vi idag, ville markera sin statusposition.Om man byter ut statusvärde mot "relativtmänniskovärde" är det kanske inte så kontstigt att vi är beredda att lägga en hel del energi och pengar på att få en position i "flocken" oavsett om vi gör det genom en stor fin bil eller varför inte genom att synas i bloggosfären.

PeO

2007-10-14 @ 20:59:26
Postat av: Thomas Svensson

Bra, PeO, vi är alltså överens om att fåfänga och prestige är viktigare än rationella överväganden. Det är en bra utgångspunkt, denna insikt borde kunna hjälpa oss att styra kursen mot ett mer hållbart och lyckligt samhälle.

2007-10-14 @ 21:22:21
URL: http://tgs.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback