Pseudo-vetenskap

I veckan deltog jag på ett möte arrangerat av Svenska statistikersamfundet. Där fick vi bland annat höra ett intressant föredrag om vetenskap, pseudovetenskap och gråzonen däremellan. Det var Olle Häggström, professor i matematisk statistik, som kåserade över ämnet med hjälp av gamla hederliga OH-bilder. Denna, främst muntliga, tradition innebär förstås att man inte kan kolla i efterhand vad som egentligen sades och min berättelse här är därmed fritt tagen ur minnet, med eventuella felaktigheter som följd.

Olle började med att provocera oss i publiken genom att ställa frågan om hur skalan vetenskap - pseudovetenskap stämmer överens med höger-vänsterskalan i politiken, hur skall höger-vänsterskalan vändas för att stämma med pseudo-skalan? Publiken var ytterst ovillig att ta ställning, men de två som vågade hade motsatta åsikter.

Olle diskuterade då några exempel:
  • "Förnekandet av vetenskaplig konsensus angående mänsklig klimatpåverkan" - höger,
  • "Förnekandet av sambandet mellan rökning och cancer" - höger,
  • "kreationism", dvs. förnekandet av evolutionsteorin - höger.
Dessa tre pseudorörelser är speciellt utbredda i USA men förekommer ju också här. Men det finns mer pseudovetenskap:
  • "antroposoferna" - vänster,
  • "post-modernistisk relativism" - vänster,
  • "new age" - tja, både vänster och höger och kanske i enlighet med denna mittposition, tyvärr utbrett inom mitt (undertecknad, alltså) parti, miljöpartiet.
Efter denna lättsamma, men ändå tankeväckande, inledning fortsatte Olle med en mer seriös diskussion om pseudo-vetenskap och dess gråzon och försökte sig på att definiera några kriterier för vetenskaplighet. T.ex. tog han upp vikten av självkritisk inställning, vikten av öppenhet och möjlighet för andra att granska, samt hederligheten gentemot uppgiften utan skumma resultat, dolda i märkvärdiga metoder, verktyg eller ord.

Jag saknade det Popperska falsifieringskriteriet, men höll i övrigt med och om man funderar över de inledande höger-vänster-exemplen räcker nog Olles vaga kriterier. Olle tog också upp den fråga där hans egen spetskompetens kommit till nytta för att avslöja pseudovetenskap. Det finns nämligen en del författare i USA som stödjer sig på matematiken för att kullkasta Darwinismen. Deras matematiskt ihåliga argument har speciellt kritiserats av Olle och hans statistikerkollega Peter Olofsson. Artiklar i frågan kan, jämte andra debattinlägg om pseudo-vetenskap, hittas och studeras på
Olle Häggströms hemsida.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback